Διακοπή πρόσβασης στις IEEE και ACS

Διακοπή πρόσβασης στις IEEE και ACS

Επειδή ευλόγως έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα από τη διακοπή πρόσβασης στις εκδόσεις της ΙΕΕΕ και της ACS, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) επιθυμεί να κάνει ορισμένες διευκρινίσεις επί του θέματος.

Οι συμβάσεις του ΣΕΑΒ με τους περισσότερους από τους εκδότες/παρόχους ηλεκτρονικών περιοδικών έληξαν την 31η Δεκεμβρίου 2008. Μόνο οι συμβάσεις με τους εκδοτικούς οίκους Elsevier, Springer και Wiley έχουν ανανεωθεί και πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009 από έκτακτα κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ. Παρά τις πολύμηνες (από τον Φεβρουάριο του 2008) προσπάθειες του ΣΕΑΒ για την ένταξη των έργων των Βιβλιοθηκών στο ΕΣΠΑ, δεδομένης της άρνησης των Κοινοτικών να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μόλις πριν το Πάσχα αποφασίστηκε η ένταξη της χρηματοδότησης των συνδρομών του ΣΕΑΒ στο ΕΣΠΑ. Οι εκδότες, αφού εξάντλησαν όλα τα περιθώρια καλής θέλησης και κατανόησης του προβλήματος του ΣΕΑΒ, έχουν αρχίσει πλέον να θέτουν ανελαστικά χρονικά περιθώρια για να υπογραφούν οι συμβάσεις ανανέωσης. Έτσι η ΙΕΕΕ διέκοψε ήδη την πρόσβαση και επίκειται η διακοπή της πρόσβασης στην Electronic Collection Online (ECO) και στις βάσεις δεδομένων της First Search. Πιθανότατα θα ακολουθήσει και η διακοπή τoυ Thesaurus Linguae Graecae μέσα στον Ιούνιο.

Αυτή τη στιγμή, ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ (ως επισπεύδοντος Ιδρύματος) έχει υπογράψει την αποδοχή των όρων ένταξης, με την επιφύλαξη ότι το ΕΜΠ δεν μπορεί να αναλάβει να καλύψει το κόστος του Φ.Π.Α. Το κείμενο αυτό έχει δοθεί στο νομικό σύμβουλο του ΕΣΠΑ για έλεγχο, πριν αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο Π.Δ.Ε. και έκδοση της σχετικής Σ.Α.Ε. Οι διαδικασίες αυτές είναι συνήθως χρονοβόρες, αλλά απαραίτητες για να μπορέσουν να εκταμιευθούν οι πόροι. Όπως είναι αντιληπτό, επειδή πρόκειται για τεράστια ποσά, κανείς δεν διακινδυνεύει να υπογράψει την ανανέωση των συμβάσεων, που ούτως ή άλλως πρέπει να περάσουν και από προσυμβατικό έλεγχο από τους νομικούς συμβούλους του ΕΣΠΑ, πριν οριστικοποιηθεί τελεσίδικα η χρηματοδότηση. Δυστυχώς μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τη χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτό. Ελπίζουμε πως θα είναι εντός του Ιουλίου.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι από το 2003 έως το 2008 η χρηματοδότηση των συμβάσεων του ΣΕΑΒ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥπΕΠΘ, αλλά το Υπουργείο επέλεξε για την επόμενη περίοδο να τις εντάξει στο ΕΣΠΑ. επίσης, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ο ΣΕΑΒ ήταν έτοιμος με προτάσεις απόλυτα σύμφωνες με την λογική του ΕΣΠΑ από τον Μάρτιο του 2006.

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην ηγεσία του ΥπΕΠΘ οδήγησαν και σε αλλαγές του προγραμματισμού, χωρίς να ενημερωθεί ο ΣΕΑΒ εγκαίρως. Έκτοτε ο ΣΕΑΒ επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να μπορέσει να πείσει το ΥπΕΠΘ και την Ειδική Γραμματεία του ΕΣΠΑ για την επιλεξιμότητα των δράσεων που είχε σχεδιάσει, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Share