Έγκριση πρότασης για την Ανοικτή Επιστήμη από την 90η Σύνοδο των Πρυτάνεων

Έγκριση πρότασης για την Ανοικτή Επιστήμη από την 90η Σύνοδο των Πρυτάνεων

Το ΔΣ του ΣΕΑΒ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τα μέλη του ότι η συνημμένη πρόταση αρχών πολιτικών Ανοικτής Επιστήμης υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που διεξήχθη στο Ηράκλειο την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρόταση συζητήθηκε σε δυο συνεδρίες: σε αυτή των Πρυτάνεων από την Πρόεδρο του ΣΕΑΒ κ. Θεοδώρα Ιωαννίδου και στην αντίστοιχη των Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού από την κ. Λία Ολλανδέζου, συντονίστρια της Επιτροπής Ηλεκτρονικών Πηγών του ΣΕΑΒ. Οι συμμετέχοντες (Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις) έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις παρουσιάσεις ακολούθησε γόνιμη συζήτηση που κατέληξε στην ομόφωνη υιοθέτηση του κειμένου με τις πολιτικές που υποβάλαμε. Το κείμενο της πρότασης έχει ήδη προωθηθεί στο Προεδρείο της Συνόδου και στους Αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.

Η πρόταση, προϊόν μελέτης του ΣΕΑΒ σε συνεργασία με έμπειρη νομική σύμβουλο, θέτει τις βασικές αρχές ανάπτυξης πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης για τα ιδρυματικά αποθετήρια και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του Συνδέσμου για την ενίσχυση του Πράσινου Δρόμου της Ανοικτής Πρόσβασης. Οι βασικές αυτές αρχές επιτρέπουν στα ιδρύματα να αναπτύξουν εναρμονισμένες πολιτικές και θα αξιοποιήσουν τις υποδομές αποθετηρίων που διαθέτουν προς όφελος της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Χαιρετίζουμε την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και δεσμευόμαστε για την ταχεία προώθησή της, ώστε αυτές οι πολιτικές να υιοθετηθούν από τα Ιδρύματα, να αποτυπωθούν σε κανονισμούς και να εφαρμοστούν στην πράξη. Σε αυτή την προσπάθεια οι εκπρόσωποι των μελών του ΣΕΑΒ καλούμαστε να παίξουμε ενεργό ρόλο, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων μας να κινηθούν γρήγορα. Η υλοποίηση της απόφασης και η ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας εξαρτάται και από την δική μας δραστηριοποίηση και πρωτοβουλία!

Δείτε το πλήρες κείμενο της πρότασης εδώ

Share